Emésztőrendszer

Metaanalízis a Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera – probiotikus termék gyomor-bélrendszeri hatására

 

Összefoglalás

A Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termék szabályozza és helyreállítja a gyomor-bélrendszer működését, és kezeli a belső humán ökoszisztémát.

A Szófiai Katonai Orvostudományi Akadémiától Konstantin Ramshevnek és George Alexandrovnak, valamint a Várna Orvostudományi Egyetemtől Marianna Georgievának a célja az volt, hogy bebizonyítsák a Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termék emberi gyomor-bél traktusra gyakorolt jótékony hatását.

A kutatók áttekintettek 22 bolgár és angol nyelven közzétett orvosi jelentés, expozé, disszertáció és tudományos cikk adatait 2550 felnőtt betegen és terápiásan nem kezelt személyeken, véletlenszerűen válogatott klinikai tanulmányokban. Ezeket a klinikai tanulmányokat 31 éven belül végezték el a Katonai Orvostudományi Akadémián, Orvostudományi Egyetemeken, Tudományos Kutató Laboratóriumokban és Intézetekben az Európai Unió tagállamaiban. A klinikai tanulmányokat állatokon végzett kísérletek előzték meg. A klinikai vizsgálatok tárgyát képező személyeket a probiotikus termékek káros és toxikus hatásainak megfigyelése miatt 10 évnél hosszabb ideig tartó időszakra követték, akiket nem regisztrálták.

Az elemzés magában foglalja azokat a humán klinikai vizsgálatokat a Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termék hatásainak megbecslésére, amikor az alkalmazás szondás és/vagy enterális táplálás részeként, vagy súlyos többszörös szervkárosodással és kómában lévő beteg emberek komplex kezelési rendszerében, illetve extrém fizikai és mentális stressznek kitett egészséges embereknél, a légierő pilótáinál, katonai tengerészeknél és űrhajósoknál alkalmazták.

Eredmények

A Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termék komplex kezelés, és enterális táplálás részeként való rendszeres fogyasztása, a gyomor-bél traktus károsodásainak jelentős mérséklődését eredményezi, a lentiekbe felsorolt jelentős statisztikai szignifikancia mellett. A gyomor-bélrendszer következő funkcióinak károsodása esetén a Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termék hatékony segítség:

 • A gyomor-bélrendszer működésének rendellenessége, űrhajós mozgási betegsége és szélsőséges stressz esetén
 • A különböző etiológiájú bélflóra dysbacteriosisa és rendellenességei
 • Gyomor-bél hurut és mérgező, vírusos illetve allergiás eredetű vastagbél gyulladás
 • Képtelenség aktív táplálékfelvételre, hipoproteinémia kómában, korai posztoperatív időszakban, súlyos kémiai égések és toxikus allergiás károsodások (Lyell-szindróma) a gyomor-bél traktusban.
 • Emésztési zavarok
 • Felső dyspeptikus szindróma
 • Irritábilis bél szindróma (IBS)
 • Megnövekedett bélgázosodás
 • Consumptiv szindróma, és késői posztoperatív időszaki hipoproteinémia, valamint függőség
 • Gyomor- és bélhurut, illetve hasmenés a gyomor-bél traktus fertőző gyulladásos károsodása szalmonella, shigella, coliform, Proteus és staphylococcus által okozott fertőzés következtében.
 • Mérgezéses eredetű gastrointestinalis vérzések (etil-alkohol)
 • Laktáz hiány és a laktóz intolerancia következtében fellépő gasztroenteropátia
 • Béta-galaktozidáz hiány és a galaktóz intolerancia (galaktoszémia) következtében kialakult gasztroenteropátia
 • A bélmozgások rendellenessége
 • Toxikus, toxikus-allergiás, korrozív vagy fertőzéses eredetű (Helicobacter pylori) fekélyek és gyomorhurut illetve stressz fekélyek hőkárosodás esetén

 

Ezen megállapításokra alapozva a vizsgálatban résztvevők megállapítják, hogy:

“A Lactobacillus bulgaricus tartalmú Laktera probiotikus termékek jótékony hatásúak a különböző etiológiájú és súlyosságú gyomor-bélrendszeri rendellenességek esetén, javítják az életminőséget és fenntartják a gyomor-bélrendszer egészségét.”

Kutatók: Dr. Konstantin Ramshev Docens Katonai Orvostudományi Akadémia Szófia, Intenzív Terápia és Reanimáció Tanszékének vezetője, Dr. George Alexandrov, Katonai Orvostudományi Akadémia, Szófia, Sebészeti Osztály és Dr. Marieta Georgieva, PhD, docens, Orvostudományi Egyetem, Várna, Farmakológiai Tanszék.