Ételallergiák

 

Élelmiszerallergiás betegekkel kapcsolatos epidemiológiai tanulmány

M. Peneva, MC „Evrozdrave-Bulgária”, 2016. Szófia. Kivonat a disszertációból, 27-29 oldal

Az élelmiszerallergiáknak jelentősen káros hatása van a családokra, a gazdaságra, a társadalmi kölcsönhatásokra, az iskolára, a munkára és a szolgáltatásokra, valamint az egészséghez kapcsolódó életminőségre. Az orvosi megfigyelések szerint a magasabb életszínvonalon élő és aktív immunprofilaxisban részesült személyeknél gyakoribbak az allergiák.

Az allergiás megbetegedések előfordulása minden korcsoportban növekszik. Az egyik leggyakoribb allergia az élelmiszerallergia. Például a mogyoró-allergia megduplázódott az elmúlt évtizedben. A táplálékallergiát úgy definiáljuk, mint egy immunológiailag közvetített túlérzékenységi reakciót, amely ártalmatlan, de az emberi immunrendszerre idegen. Az élelmiszerallergia kialakulásának és fejlődésének főbb kockázati tényezői a családi orvosi történelem és a környezeti tényezők, valamint különösen fontos az idegen fehérjék, mint a tehéntej, a tojás, a hal, a szója bevitele.

 

 

 

 A 2009 és 2014 közötti időszakban az MC Evrozdrave Intézetben 58, 3 és 81 év közötti korú emberen, folytattak szakosodott orvosokkal klinikai vizsgálatokat. Közülük hatan 3 és 9 év közötti gyermekek voltak. 29 felnőttből 22 és 81 év közötti volt a nő, 23 pedig 24-71 év közötti férfi volt. Valamennyi páciens allergiás reakciója különbözőképpen nyilvánult meg. Némelyikükben klasszikus allergiás tüneteket észleltünk: könnyezés, orrnyálkahártya gyulladás, különböző kiütések, viszkető bőr és hasmenés. Néhány betegnél új keletű élelmiszer-allergiás tüneteket figyelhettünk meg: hajhullás, korpásodás, periodontális betegség, emelkedett prolaktin szint fiatal nőknél. Mindegyik betegnél az ELISA módszerrel végeztük az immunvizsgálati teszteket 19 élelmiszerallergén csoportra, valamint immunmodulációt, hogy meghatározzuk a vérszérum bizonyos élelmiszerallergének elleni specifikus antitestek számát. A betegeket 19 élelmiszer-fehérje csoportban vetették alá allergiás vizsgálatoknak. Valamennyi beteg túlérzékeny volt egynél több élelmiszerallergénre.

Figyelmet érdemel, a földimogyoró, a tenger gyümölcsei, az eper, a tojásfehérje, a kakaó és a tehéntej tekintetében milyen nagy az élelmiszer-allergia aránya. A kecsketejre viszont csak egy beteg volt allergiás. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a kecsketej összetétele és táplálkozási funkciói a legközelebb állnak az anyatejhez. Különbséget kell tenni a tejfehérjékkel szembeni allergia, és a szervezetben lévő laktáz enzim elégtelen termelése között, amely enzim laktózt bont le (tejcukor).  Miután meghatároztuk az élelmiszer-allergia típusát, azt tanácsoltuk minden betegnek, hogy hagyja abba az élelmiszer-allergéneket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, és Claritinnel való antiallergiás kezelést javasoltunk napi 1 – 2 tablettával, az allergia súlyosságától függően, valamint probiotikus kezelést Laktera Nature 15 g/napi adaggal, kombinálva napi 2 kapszula Laktera Rose olajjal. Azoknak az allergiás betegek számára, akiknek a szarvasmarha tejfehérjéjére megállapított allergiájuk volt, probiotikus táplálkozási terápiaként 15 g napi adag kecsketej Laktera Allergy free, készítményt ajánlottunk kombinálva napi 2 kapszula Laktera Allergy free rose plusszal. A Lactobacillus bulgaricust tartalmazó bolgár rózsaolajat tartalmazó probiotikumok jelentősen csökkentik az allergiás tüneteket és a test allergiás hajlamát.

Ráadásul (ha nem is kapcsolódik az allergiás folyamathoz) a Lactobacillus bulgaricus javítja, a laktóz emésztését, amit az Európai Unió a 432/2012. sz. rendeletével jóvá is hagyott. Az élelmiszer allergia klinikai tünetei súlyosságától függően 2-6 hétig eltompultak. Elmagyaráztuk a betegeknek, hogy gondosan kell kiválasztaniuk és megvásárolniuk az élelmiszertermékeket, leellenőrizve a címkéken található információkat az élelmiszerek összetételére illetve az abban található allergénekre vonatkozóan. Azt is tanácsoltuk a betegeknek, hogy aktívan keressék az allergéneket az éttermek étlapjain. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az allergiás betegségek az elmúlt évtizedben jelentősen megnőttek. Az élelmiszer allergia a társadalmilag kiemelt súlyosságú betegségnek tekinthető. Nyilvánvalóvá vált, hogy az élelmiszer allergia széles körben elterjedt a munkaképes korú népesség körében, és speciális orvosi ellátást igényel. Komplex terápiát igényel együttműködve az egészségügyi szakemberekkel, az egészségügyi vezetőkkel és élelmiszer biztonsági szakértőkkel. Az élelmiszer allergia jelentős társadalmi, gazdasági és pszichológiai károkat okoz a populáció számára. Az élelmiszer allergiában szenvedőknek érdekük az egészség megőrző kockázatmentes életvitel, az egészséges életstílus, és az allergének célzott keresése az élelmiszerekben a fogyasztás előtt.