Rákellenes hatás

A probiotikumok rákellenes aktivitása – kísérleti és klinikai tanulmányok

 

Georgi Alexandrov1, Kaloyan Georgiev2, Marieta Georgieva2, Ivan Iliev3, Maria Peneva4

Kivonat

Előszó: Az elmúlt évtizedekben rengeteg tudós dolgozott a probiotikumok rákellenes hatásainak kutatásán. A múlt század közepén I. Bogdanov kísérletileg bebizonyította, hogy a Lactobacillus subsp. bulgaricus gátolja a patkányokba beültetett szarkóma-180 okozta tumor sejtek növekedését és szaporodását. Kitadzava (Japán) kiderítette a fermentált tej kiváló rákellenes hatását a patkányokon implantált tumor sejteken. A. Hosono (Japán) kimutatta, hogy az erjesztett tej rákellenes hatása a benne lévő tejsavbaktériumoknak és poliszacharidoknak köszönhető. Előzetes tanulmányaink azt igazolták, hogy a probiotikus Laktera Nature® anti-proliferatív hatást fejt ki az agresszív vastagbél-karcinóma HT-29 sejtvonal ellen. A probiotikus Laktera Nature® a Lactobacillus bulgaricus DWT1 és a Streptococcus thermophilus DWT4 eredeti törzseit tartalmazza, amelyeket Bulgáriában levő forrásvízből és 21 természetes esszenciális és nem esszenciális tejsav-aminosavból izoláltak. A vizsgálat célja a probiotikus Laktera Nature® különböző összetevőinek rákellenes aktivitásának meghatározása, és a probiotikus formula hatásának vizsgálata volt táplálkozási terápiaként, vastagbél rákos betegeknél.

Anyagok és módszerek: Négyféle sejtvonalat használtak: 3T3, BJ, HT-29 és az MDA-MB-231. A citotoxicitást MTT-festékcsökkentési vizsgálattal határozták meg. A tesztelt sejtvonalak közvetlen citotoxicitása a 24. órában, az antiproliferatív aktivitása pedig a 72. órában került vizsgálatra. A Laktera Nature® négy különböző mintája lett tanulmányozva:

  • sz. minta (az eredeti probiotikus összetétel, amely a Lactobacillus bulgaricus DWT1 és Streptococcus thermophilus DWT4 és 21 tejsav-aminosav élő sejtjeit tartalmazza),
  • sz. minta (csak a probiotikus törzsek, aminosavak nélkül),
  • sz. minta (csak a 21 tejsav-aminosav, probiotikus törzsek nélkül), és a
  • sz. minta (az eredeti probiotikus összetétel, amely a 10 GY γ-sterilizáláson esett keresztül, amikor a probiotikus törzsek elpusztulnak, és csak a sejtfalak maradnak meg).

A klinikai tanulmányt 13 betegen folytatták le vastagbélrák műtét után, akik kemoterápiában és sugárterápiában részesültek. A betegek fele táplálkozási terápiaként napi 15 g adag Laktera Nature® probiotikumot kaptak (1. minta).

Eredmények és értekezés: A négy minta a vizsgált sejtvonalak elhanyagolható közvetlen citotoxicitását mutatta a 24. órában mérve. A 3. és 4. minták enyhe koncentráció- és időfüggő citotoxikus hatást mutattak. Érdekes volt megfigyelni, hogy a 2. mintában (csak a probiotikus törzsek) nem volt várható gátló hatás a karcinóma növekedésére (ebben az esetben az MDA-MB-231), sőt még növekedett is. Az 1. minta (az eredeti probiotikus Laktera Nature® összetétel, amely élő probiotikus törzseket és 21 aminosavat tartalmaz) a rákos HT-29 és MDA-MB-231 sejtvonalak IC50-értékekkel történő szignifikáns növekedési gátlását mutatta ki külön-külön – 711,69 ± 82,1 és 934,21 ± 43,5 µg/ml, a 72. órában mérve. A párhuzamosan lefolytatott klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy a Laktera Nature® eredeti probiotikus összetételű táplálkozási terápia a teljes időtartam alatt lehetővé teszi a kemoterápiás és sugárterápiás kezelést, és egyben csökkenti a kemo- és sugárkezelés mellékhatásait.

Konklúzió: A Laktera Nature® eredeti probiotikus formulája gátolja a rákos HT-29 és MDA-MB-231 sejtvonalak növekedését. A Laktera Nature® táplálkozási terápia javítja az életminőséget és növeli a vastagbélrákos betegek túlélési arányát.

Kulcsszavak: Probiotikum, Laktera Nature®, Lactobacillus bulgaricus, aminosavak, antitumor hatás, citotoxicitás, táplálkozási terápia, vastagbélrák

1 – Katonai Orvostudományi Akadémia – Bulgária, Szófia

2 – Orvosi Egyetem Farmakológiai, Toxikológiai-Preklinikai valamint Klinikai Tudományok Tanszék, Gyógyszerészeti és Toxikológiai Kar, Bulgária, Várna

3 – Morfológiai, Patológiai és Antropológiai Kísérleti Intézet, a Bolgár Tudományos Akadémia múzeumával, Bulgária, Szófia

4 – “Evrozdrave” Egészségügyi Centrum – Bulgária, Szófia